Το ιστολόγιο είναι ανεπίσημο και δεν έχει σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα κείμενα και οι θέσεις που πιθανόν να προβάλλονται δεν εκφράζουν το Πυροσβεστικό Σώμα.

12 Αυγ 2009

Τα δηλητηριώδη φίδια και το δάγκωμά τους

Η κερασφόρος οχιά με μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα
Το μόνο σοβαρά δηλητηριώδες φίδι που υπάρχει στην Ελλάδα είναι η έχιδνα (οχιά) και επιτίθεται (όπως και τα άλλα φίδια), μόνο όταν νιώθει ότι απειλείται, δηλαδή αν πλησιάσουμε πολύ κοντά της, κάνοντας απότομες κινήσεις ή την πατήσουμε.
Η οθωμανική οχιά.
Η εξάπλωση της οθωμανικής οχιάς
Αναγνωρίζεται από τα σχιστά μάτια, τη χαρακτηριστική ζιγκ ζαγκ ταινία στην πλάτη, τη μικρή προεξοχή στην άκρη της μύτης, το τριγωνικό κεφάλι και τα σημάδια που αφήνει στην περιοχή του δαγκώματος (δύο ή και τρεις τρύπες).
Ο αστρίτης (είδος οχιάς)
Η εξάπλωση του αστρίτη
Η οχιά των λειβαδιών
Η εξάπλωση της οχιάς των λειβαδιών
Προσπαθείστε να αναγνωρίσετε ή να πιάσετε το φίδι που δάγκωσε τον ασθενή. Αν δεν τα καταφέρετε, θεωρείστε ότι το φίδι έχει δηλητήριο. Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνετε τον ασθενή. Αρχίστε αμέσως τις επαφές για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Πατήστε την περιοχή ώστε να τρέξει λίγο αίμα και ξεπλύντε με άφθονο, τρεχούμενο, δροσερό νερό και σαπούνι. Αν χαράξετε την πληγή ή ρουφήξετε το δηλητήριο θα απομακρύνεται μόνο το 6% του δηλητηρίου.
Ο σαπίτης ή δενδρογαλιά είναι φίδι δηλητηριώδες αλλά λιγότερο επικίνδυνο της οχιάς.

Η εξάπλωση του σαπίτη φαίνεται με το καφέ χρώμα.

Σχετικά με την περίδεση ή μη του τραύματος οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι αναγκαία μια και η μεταφορά του δηλητηρίου γίνεται μέσω της λεμφικής κυκλοφορίας. Αν όμως θεωρήσετε καλό να την κάνετε, εφαρμόστε τη λίγο πιο πάνω από το τραύμα και φροντίστε να μην είναι πολύ σφιχτή. Πρέπει να ψηλαφάται ακόμα ο σφυγμός κάτω από το σημείο περίδεσης. Τέλος, φροντίστε να μείνει όσο το δυνατόν ακίνητο το θύμα και το δαγκωμένο μέλος του.
Το «δέσιμο» πρέπει να είναι τόσο σφικτό ώστε να αποκλείει μόνο τη λεμφική κυκλοφορία και τόσο χαλαρό ώστε να μην εμποδίζει τη φλεβική και αρτηριακή (να επιτρέπεται δηλαδή η άνετη είσοδος ενός δαχτύλου κάτω από τον ελαστικό επίδεσμο). Αν δεν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να ελέγξετε τη διατήρηση της κυκλοφορίας, μην επιχειρήσετε αυτήν την πρακτική. Η ανάπτυξη του οιδήματος μπορεί να απαιτήσει παραπέρα χαλάρωση.
Μην εφαρμόζετε ελαστικές περιδέσεις ακριβώς στο σημείο του δαγκώματος.
Πιθανά συμπτώματα:
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει εγχυθεί. Πρήξιμο και έντονος καυστικός πόνος γύρω από το δήγμα. Ερύθημα γύρω από το τραύμα. Αιμωδία και αργότερα παράλυση του δαγκωμένου άκρου. Ναυτία και εμετός. Ασθενικός σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδυναμία. Αιμωδία της γλώσσας και του στόματος. Μαζική εφίδρωση. Πυρετός με ή χωρίς ρίγος. Μυϊκός τρόμος. Σπασμοί. Διπλωπία. Πονοκέφαλος.

Αλλιώς τσιμπάει μια ενήλικη οχιά και αλλιώς μια νεαρή. Αλλη δύναμη έχει το δηλητήριο μιας οχιάς που πρόσφατα έχει κυνηγήσει και άλλη εκείνης που μόλις έχει αφυπνισθεί από τη χειμέρια νάρκη της.

4 σχόλια:

  1. Ο σαπίτης ή δενδρογαλιά είναι φίδι δηλητηριώδες αλλά λιγότερο επικίνδυνο της οχιάς.
    Αλλο σαπιτης! Αλλο δενδρογαλια!! Ο Σαπιτης εχει ασθενες δηλητηριο και η δενδρογαλια δεν εχει δηλητηριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαλιστα η δενδρογαλια σε καποια μερη θεωρητω και τυχερο να υπαρχει στο γυρω περιβαλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναί όντως έχει γίνει λάθος εδώ. Άλλο ερπετό είναι τό Σαπίτης καί άλλο η Δενδρογαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δεντρογαλια τσιμπάει αλλά δεν έχει δηλητήριο. Το ξέρω γιατί στην περιοχή που μένουμε έχει πολλές δεντρογαλιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή