Το ιστολόγιο είναι ανεπίσημο και δεν έχει σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα κείμενα και οι θέσεις που πιθανόν να προβάλλονται δεν εκφράζουν το Πυροσβεστικό Σώμα.

9 Αυγ 2009

Θερμοπληξία

Πολλές φορές, οι Πυροσβέστες, χρειάζεται να εργαστούν σε περιβάλλον του οποίου η θερμοκρασία υπερβαίνει αισθητά αυτή του ανθρώπινου σώματος.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των περισσότερων δασικών πυρκαϊών όπου στη φυσιολογική υψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού, προστίθεται η θερμική ακτινοβολία της καιόμενης βλάστησης.

Μερικά από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας (μεγάλη αύξηση της θερμότητας του ανθρώπινου σώματος επειδή εμποδίζεται η αποβολή της λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, είναι τα παρακάτω: Πονοκέφαλος Υψηλός πυρετος (πάνω από 39,5 βαθμούς Κελσίου) Ταχυκαρδία Δυσφορία Ζάλη Ναυτία Έμετους Απώλεια συνειδήσεως Δέρμα ξηρό, θερμό και πολύ κόκκινο Απουσία εφίδρωσης Γρήγορη αναπνοή.

Τί πρέπει να κάνουμε όταν διαπιστώσουμε περιστατικό θερμοπληξίας;

Εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με περίπτωση θερμοπληξίας, θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα μέχρι να φτάσει γιατρός ή να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο:
Ο θερμόπληκτος, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό, δροσερό και αν είναι δυνατόν αεριζόμενο μέρος. Να ξαπλώσει ανάσκελα και να απομακρυνθούν όλοι όσοι από περιέργεια ή ενδιαφέρον τού εμποδίζουν τον αερισμό. Να τροφοδοτείται με αέρα χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο μέσο (π.χ. χαρτόνια κ.λπ.). Να αφαιρούνται τα βαριά ρούχα, να τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και να βρέχεται με κρύο νερό όλο του το σώμα. Αν μπορεί εκείνη τη στιγμή ο θερμόπληκτος να πιει υγρά, αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου