Το ιστολόγιο είναι ανεπίσημο και δεν έχει σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα κείμενα και οι θέσεις που πιθανόν να προβάλλονται δεν εκφράζουν το Πυροσβεστικό Σώμα.

9 Αυγ 2009

Η έκταση του εγκαύματος

Η έκταση του εγκαύματος ως προς την επιφάνεια σώματος («κανόνας των 9»)πρέπει να συνεκτιμηθεί προκειμένου να συμπεράνουμε την βαρύτητα ενός εγκαύματος , μαζί με το βάθος καταστροφής των ιστών (1ου, 2ου ή 3ου βαθμού κλπ.), το σημείο εγκαύματος (πρόσωπο, τράχηλος, κ.λ.π.), την ύπαρξη άλλων κακώσεων (κατάγματα κ.λ.π.) και την ηλικία ασθενούς (παιδιά και ηλικιωμένοι είναι ευάλωτοι). Τί εννοούμε λέγοντας «κανόνας των 9»; Ο Κανόνας των Εννέα είναι ένας χρήσιμος και πρακτικός οδηγός για τον υπολογισμό της έκτασης του εγκαύματος. Σύμφωνα με τον κανόνα αυτό, το σώμα ενός ενίλικου ανθρώπου, δύναται να χωριστεί σε τμήματα, ώς άνωθεν, προκειμένου να μπορούμε να εκτιμίσουμε το ποσοστό της επιφάνειας του δέρματος που έχει υποστεί το έγκαυμα.

Έχουμε λοιπόν ανατομικές περιοχές που αντιπροσωπεύουν το 9%, ή πολλαπλάσια του 9% της όλης επιφάνειας του σώματος (κεφαλή 9%, κορμός 36%, άνω άκρο 9%, κάτω άκρο 18%). Η επιφάνεια του σώματος στα παιδιά και ιδιαιτέρως στα βρέφη, διαφέρει σημαντικά από αυτήν του ενήλικα. Το κεφάλι στα βρέφη ή στα μικρά παιδιά αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο ποσοστό επιφάνειας και τα κάτω άκρα μικρότερο σε σύγκριση με τον ενήλικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου