Το ιστολόγιο είναι ανεπίσημο και δεν έχει σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα κείμενα και οι θέσεις που πιθανόν να προβάλλονται δεν εκφράζουν το Πυροσβεστικό Σώμα.

9 Αυγ 2009

Βαθμοί αξιολόγησης εγκαυμάτων

To έγκαυμα είναι ένα βαρύτατο τραύμα που αφορά τοπικά το δέρμα και τους βλεννογόνους.

Τα εγκαύματα διακρίνονται σε βαθμούς: Α΄ βαθμός: ερυθρότητα του δέρματος και ίσως πολύ μικρές φυσαλίδες (π.χ., ηλιακό έγκαυμα ή έγκαυμα εντριβής με πετρέλαιο). Β΄ βαθμός: έντονη ερυθρότητα με μεγάλες φυσαλίδες που περιέχουν θολερό υγρό (υποκίτρινο). Γ΄ βαθμός: έγκαυμα ολόκληρου του πάχους του δέρματος, το οποίο έχει χρώμα ωχροκίτρινο έως γκρι-σταχτί. Δ΄ βαθμός: απανθράκωση του δέρματος και των υποκείμενων ιστών.

Μία άλλη διάκριση είναι η παρακάτω:

Επιφανειακό: Αυτό προσβάλλει την εξωτερική στιβάδα του δέρματος και χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, οίδημα και πόνο. Δεν χρειάζεται ιατρική φροντίδα εκτός αν είναι εκτεταμένο.

Έγκαυμα Μερικού βάθους: το έγκαυμα αυτό καταστρέφει στιβάδες της επιδερμίδας προκαλώντας μεγάλη ευαισθησία και φουσκάλες. Χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Ολικού Πάχους: Σ' αυτό το έγκαυμα έχουν καεί όλες οι στιβάδες του δέρματος και μπορεί να υπάρχει και βλάβη των νεύρων και μυών. Το δέρμα φαίνεται ωχρό ή απανθρακωμένο και χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου