Το ιστολόγιο είναι ανεπίσημο και δεν έχει σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα κείμενα και οι θέσεις που πιθανόν να προβάλλονται δεν εκφράζουν το Πυροσβεστικό Σώμα.

23 Σεπ 2009

Ρινορραγία.

Η ρινορραγία είναι η αιμορραγία από τη μύτη. Πρόκειται για μία συχνή κατάσταση , η οποία συνήθως δεν οφείλεται σε σοβαρά αίτια και μπορεί τις περισσότερες φορές να αντιμετωπισθεί χωρίς τη βοήθεια ιατρού.
Τα αίτια της ρινορραγίας είναι συνήθως τοπικά και αθώα:
Ο τραυματισμός της μύτης Η ρινίτιδα (π.χ. αλλεργική) Η έλλειψη υγρασίας του αέρα που προκαλεί ξήρανση του βλεννογόνου της μύτης Η απότομη μετάβαση από χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία σε υψηλή Ο υψηλός πυρετός (κυρίως στα παιδιά) Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβή μύτη) Η χρήση φαρμάκων που εμποδίζουν την πήξη του αίματος (αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η ασπιρίνη) Αιμορραγικές προδιαθέσεις (αιμορροφιλία , θρομβοπενίες , λευχαιμία κλπ)
και άλλες σπανιότερες περιπτώσεις.
Τις περισσότερες φορές η ρινορραγία αντιμετωπίζεται εύκολα:
Αρχικά κρατήστε την ψυχραιμία σας, ο πανικός μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της αιμορραγίας. Εφαρμογή πίεσης στην περιοχή. Η συμπίεση πλευρών της μύτης για 10 λεπτά περίπου είναι αρκετή πολλές φορές για να σταματήσει την αιμορραγία. Μπορείτε να βρέξετε ένα κομμάτι βαμβάκι με διάλυμα οξυμεταζολίνης π.χ otrivin ,τοποθετήστε το μέσα στη μύτη και πιέστε με τον ίδιο τρόπο σταθερά αλλά ευγενικά για πέντε λεπτά της ώρας. Η καλύτερη θέση είναι να καθόμαστε και να σκύβουμε τον κορμό και το κεφάλι μας μπροστά (εμποδίζεται η κατάποση αίματος). Εφαρμογή κρύων επιθεμάτων στη βάση της μύτης μπορεί να βοηθήσει. Μετά τον έλεγχο , πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση , το κάπνισμα , η τροφή με καρυκεύματα και γενικά ότι μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή. Αν υπάρχει πονοκέφαλος είναι καλό να δοθεί παρακεταμόλη (Depon).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου