Το ιστολόγιο είναι ανεπίσημο και δεν έχει σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα κείμενα και οι θέσεις που πιθανόν να προβάλλονται δεν εκφράζουν το Πυροσβεστικό Σώμα.

8 Σεπ 2009

Οι κεραυνοί.

Οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο. Οι αστραπές μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς. Αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού. Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

Οι κεραυνοί προκαλούν καρδιακή και πνευμονική ανακοπή και, παρόλο που η καρδιά ξαναρχίζει να χτυπά, η αποκατάσταση της αναπνοής περιπλέκεται. Το θύμα κινδυνεύει να πεθάνει από ασφυξία αν δεν του παρασχεθούν αμέσως οι πρώτες βοήθειες (τεχνιτή αναπνοή). Οι επιζώντες, συνήθως, δε στιγματίζονται από εξωτερικά τραύματα ή εγκαύματα, αφού οι κεραυνοί δεν αποτεφρώνουν. Επίσης, ο κεραυνός πλήττει τον εγκέφαλο, ειδικότερα το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει ποικίλες ακούσιες λειτουργίες του σώματος όπως η καρδιακή συχνότητα, η πέψη, ο σεξουαλικός ερεθισμός και ο ύπνος. Ακόμα και μετά την πάροδο πολλών χρόνων τα θύματα υποφέρουν από ταχυκαρδίες, αστάθεια στην αρτηριακή πίεση, αϋπνία, κρίσεις πανικού, προβλήματα μνήμης και αυτοσυγκέντρωσης.

Οι πιθανότητες το θύμα να είναι σε θέση να διηγηθεί την εμπειρία του μειώνονται μετά το χτύπημα.

Αποφύγετε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες, ψηλά δέντρα, φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Αποφύγετε να βρίσκεστε κοντά σε μεταλλικά αντικείμενα, όπως αυτοκίνητα, μηχανές, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης, κλπ. Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού. Αν βρίσκεστε απομονωμένος σε μια επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) και πετάξτε ό,τι μεταλλικό αντικείμενο έχετε πάνω σας.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου, όταν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης κεραυνών, καλό είναι να αποφεύγετε, ίσως και να επιβάλλετε. Οι θάνατοι από κεραυνούς με αιτία τη χρήση κινητού τηλεφώνου, είναι σπάνια φαινόμενα, παρά ταύτα έχουν συμβεί. Σε περιβάλλον με εκδήλωση κεραυνών τα μεταλλικά αντικείμενα, τα κινητά τηλέφωνα και οι ασύρματοι, πρέπει να απομακρύνονται και ιδιαιτέρως να μην έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Πολλοί πιστεύουν ότι καλό είναι τα παραπάνω αντικείμενα να απομακρύνονται εντελώς από τον χώρο της εγκατάστασης π.χ. ορειβατικό καταφύγιο.

Εάν μας αιφνιδιάσει η καταιγίδα θα πρέπει να κατεβούμε όσο το δυνατόν χαμηλότερα και να βρούμε κλειστό και σίγουρο καταφύγιο.

Εάν παραμείνουμε στην ύπαιθρο θα πρέπει να είμαστε μακριά από δένδρα και υψώματα και να καθόμαστε διπλωμένοι με τα πόδια κλειστά και το κεφάλι στα γόνατα.
Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου