Το ιστολόγιο είναι ανεπίσημο και δεν έχει σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα κείμενα και οι θέσεις που πιθανόν να προβάλλονται δεν εκφράζουν το Πυροσβεστικό Σώμα.

15 Ιουν 2011

ΑΙΟΛΟΣ 2011

ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ «ΜΥΤΟΥΛΑ» ΣΤΟ Ν. ΕΒΡΟΥ
«ΑΙΟΛΟΣ 2011»

Πραγματοποιήθηκε στις 19-5-2011 η άσκηση «ΑΙΟΛΟΣ 2011» σχετικά με διάσωση εργαζομένου από ύψος (από άτρακτο ανεμογεννήτριας σε ύψος 67 μέτρων)

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των πυροσβεστών σε ειδικό εξοπλισμό, η αποτελεσματικότητα επέμβασης της 4ης ΕΜΑΚ, η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης καθώς και βελτιστοποίηση της συνεργασίας της 4ης ΕΜΑΚ και της εταιρείας Vestas Hellas σε περίπτωση περιστατικού σε ανεμογεννήτρια.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε: κατά τη διάρκεια τακτικής συντήρησης ανεμογεννήτριας στη δασική θέση «Μυτούλα», στο Ν. Έβρου από 2μελές συνεργείο της Vestas Hellas, το ένα μέλος
αυτού, τραυματίζεται στην άτρακτο της ανεμογεννήτριας σε ύψος 67 μέτρων από το έδαφος και το 2ο μέλος αδυνατεί να τον κατεβάσει λόγω της εσωτερικής διαμόρφωσης (κάθετη κλίμακα 67 μέτρων).

Κινητοποιήθηκε άμεσα η Π.Υ. Αλεξανδρούπολης (προσομοιώθηκε) και ακολούθως η 4η ΕΜΑΚ. Δύο πυροσβέστες της 4ης ΕΜΑΚ μαζί με δύο τεχνικούς της Vestas Hellas ανέβηκαν στην άτρακτο της ανεμογεννήτριας. Λόγω της εσωτερικής διαμόρφωσης των εγκαταστάσεων (κάθετη κλίμακα 67 μέτρων, ύπαρξη συστήματος ανάσχεσης πτώσης (γραμμή ζωής) πάνω στην κλίμακα, ατομικός εξοπλισμός που προσαρμόζεται στην κλίμακα, περιορισμένος χώρος στην κλίμακα αλλά και στην άτρακτο), χρησιμοποιήθηκε ατομικός και διασωστικός εξοπλισμός που παρείχε η Vestas Hellas. Οι πυροσβέστες μετέφεραν μαζί τους ειδικό ορειβατικό φορείο (Kong Lecco Stretcher) με τα παρελκόμενά του, το οποίο μπορεί να περάσει από την κλίμακα. Η ομάδα φθάνοντας στην άτρακτο, ήλεγξε την κατάσταση του τραυματία και αποφάσισε να κατεβάσει τον τραυματία από την καταπακτή της ατράκτου, προετοιμάζοντας ανάλογα το σημείο αγκύρωσης για την διάσωση και την ακινητοποίηση του τραυματία υποστηριζόμενη από την υπόλοιπη ομάδα στην βάση της ανεμογεννήτρια
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου