Το ιστολόγιο είναι ανεπίσημο και δεν έχει σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα κείμενα και οι θέσεις που πιθανόν να προβάλλονται δεν εκφράζουν το Πυροσβεστικό Σώμα.

30 Δεκ 2010

Αναδημοσιευση απο την εφημερίδα "Ο Χρονος"

ΗΡΩΪΚΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΗΣ ΕΜΑΚ

Είδαν τον χάρο με τα μάτια στα φουσκωμένα νερά του Λίσου

22.12.2010
Αγωνιώδης επιχείρηση σωτηρίας δύο μουσουλμάνων εργαζομένων όταν υποτίμησαν το σημείο και το φορτηγό τους παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού κοντά στην Φιλύρα
Η κινητοποίηση της πολιτικής προστασίας ήταν άμεση, ενώ κλήθηκε συνδρομή ελικοπτέρου από την Λήμνο που όμως τελικά δεν χρειάστηκε



Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Φωτό Πάρης Βατός
Αγωνιώδης ήταν η έκκληση σε βοήθεια των δύο μουσουλμάνων από τον Άρατο που εργαζόταν στην διανομή αλεύρων στην ευρύτερη περιοχή της Φιλύρας, όταν από στιγμιαίο λάθος επέλεξαν την συντομότερη οδό και ριψοκινδυνεύοντας την ζωή τους επιχείρησαν με το τριαξονικό φορτηγό να περάσουν την ιρλανδική διάβαση του ποταμού Λίσου κοντά στην Φιλύρα.

Το ποτάμι είχε φουσκώσει, μετά το λιώσιμο  όγκων χιονιού από τα βουνά και κατέβαζε τεράστιες ποσότητες ορμητικών νερών που παρέσυραν το φορτηγό με το εμπόρευμά του και το ανέτρεψαν. Ο οδηγός και ο συνοδηγός έκαναν υπεράνθρωπη προσπάθεια και κατάφεραν να βγουν από την καμπίνα του οδηγού πάνω στην καρότσα και βρεγμένοι να καλέσουν σε βοήθεια. Οι κάτοικοι της Φιλύρας έσπευσαν αμέσως αλλά ήταν αδύνατον να βοηθηθούν οπότε ειδοποιήθηκε ο αν. νομάρχη Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος και κινητοποίησε όλο τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας.
Επί τόπου ο υποδιοικητής της ΕΜΑΚ Αθανάσιος Αραμπατζίδης  με τους άνδρες του, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, η αν. αστυνομική διευθυντής Ροδόπης Αθηνά Πετροπούλου, ενώ κατέφθασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και υπήρχε διαρκής επικοινωνία ώστε αν τελικά δεν ήταν εφικτή η επιχείρηση με βάρκα όπως αποφασίστηκε, να φθάσει στην περιοχή ελικόπτερο από την Λήμνο. Το περιστατικό συνέβη στις 4 το απόγευμα και οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στις 7.30 στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και από εκεί στο νοσοκομείο Κομοτηνής προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε βοήθεια γιατί αντιμετώπιζαν συμπτώματα υποθερμίας. Ήταν βρεγμένοι, αλλά σχετικά ψύχραιμοι. Ο ένας  κατά την παράσυρση του φορτηγού στην προσπάθειά του να ανεβεί στην καρότσα τραυματίστηκε στο χέρι.
Ηρωϊκή πάντως ήταν η προσπάθεια των ανδρών της ΕΜΑΚ Κομοτηνής που κινήθηκαν με επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση κόντρα στο ρεύμα, αφού έφεραν ειδική πλαστική βάρκα και με επιδέξιες κινήσεις κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο να συνεργαστούν με τους δύο εγκλωβισμένους στα νερά του ποταμού και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια. Σημαντικός ήταν και ο ρόλος του εμψυχωτή, που τον είχε αναλάβει ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας που προσπαθούσε να τους μιλά από τον τηλεβόα ώστε να κάνουν κουράγιο και να παραμείνουν ψύχραιμοι γιατί μια αστοχία θα οδηγούσε σε άσχημα αποτελέσματα. Στο μεταξύ είχε σκοτεινιάσει και για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν κάποιοι προβολείς ώστε να φωτιστεί το σημείο, ενώ οι συνθήκες αυτές δυσχέραιναν το έργο της διάσωσης.
Η ΕΜΑΚ ήταν αυτή που έβγαλε Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην επιχείρηση έλαβαν μέρος οι άνδρες της ΕΜΑΚ Σιδέρης Χαλβατζής, Αναστάσιος Ντούβας, Ιωάννης Γεωργίου, Αθανάσιος Αραμπατζίδης κάνοντας όσους έζησαν την όλη προσπάθεια να αισθανθούν περήφανοι για τον τρόπο που έδρασαν με κίνδυνο της ζωής τους.

Η περιγραφή από τον κ. Αραμπατζίδη αξίζει να καταγραφεί: «Ο χείμαρρος ήταν πολύ ορμητικός και οι βάρκες που έχουμε είναι για διασώσεις και έρευνες σε λίμνες και ποτάμια με ήρεμες καιρικές συνθήκες. Λειτουργήσαμε με αυξημένο ρίσκο ρίξαμε την βάρκα στο πλάι του χειμάρρου και προσεγγίσαμε από το πλάι για να πάμε μέτωπο προς το ρέμα. Η μεγάλη δυσκολία ήταν ότι το ποτάμι δεν έχει σταθερό πυθμένα είχε πολύ πέτρα και αφού μπορέσαμε και νικήσαμε την ροή του ρέματος φτάσαμε στο κέντρο περίπου της απόστασης που χτυπούσαμε συνέχεια πέτρες  και φοβόμασταν μην σπάσει η προπέλα. Με τα κουπιά αφού βρήκαμε κάποιο βαθύ σημείο κάναμε ελιγμούς έφτασα κοντά στους ιδιώτες πλάγια στο φορτηγό κι ευτυχώς οι άνθρωποι ήταν συνεργάσιμοι δεν είχαν   υποστεί σοκ και μετά ήταν το εύκολο και γυρίσαμε πίσω με …διαλυμένη την  φτερωτή. Σαν υπηρεσία κάναμε την υπέρμετρη προσπάθεια.  Η τραγωδία με την επιτυχία κρέμονται σε μια κλωστή», θα πει ο υποδιοικητής της ΕΜΑΚ Αθανάσιος Αραμπατζίδης που υπογράμμισε «έχουμε ειδικό εξοπλισμό που αν τον διαχειριστής στην κρίση φέρνει αποτελέσματα». 


Το περιστατικό αυτό δεν θα είχε συμβεί αν λειτουργούσαν με περίσκεψη οι παθόντες, οι άνθρωποι αυτοί που δεν είναι πρωτευουσιάνοι ώστε να μην γνωρίζουν τα μέρη και όσα συμβαίνουν κάθε φορά που λιώνουν τόνοι χιονιού ως κάτοικοι των γύρω χωριών. Αν επέλεγαν οδικά την διαδρομή να πάνε μέσω Φιλύρας από την παλιά εθνική οδό μέσω Αμφίων και Μύστακα δεν θα διακινδύνευαν ούτε οι ίδιοι δεν θα καταστρεφόταν το φορτηγό τους και κυρίως δεν θα διακινδύνευαν τόσοι άνθρωποι διασώστες, αλλά και υπηρεσίες που έβλεπαν την όλη προσπάθεια να εξελίσσεται κόντρα στα στοιχεία της φύσης. Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου