Οι πρώτες βοήθειες στα τραύματα περιλαμβάνουν και την πρόληψη μόλυνσης. Υπάρχουν πιθανότητες μέσα σε 48 ώρες και κατά τη διάρκεια της επούλωσης ένα τραύμα να έχει μολυνθεί.
Η μόλυνση σ' ένα τραύμα προκαλείται από μικρόβια πού μπαίνουν σ' αυτό από τη γύρω περιοχή (π.χ. κάποιο είδος βακτηρίων σταφυλόκκοκου), με το ξένο σώμα πού προκάλεσε το τραύμα, με τη σκόνη και με ό,τι έρχεται σ' επαφή με το τραύμα. Γι' αυτό το λόγο κάθε τι πού θα χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση του τραύματος πρέπει να είναι απολύτως καθαρό, να μην έχει δηλαδή επικίνδυνα μικρόβια.
Ποία μπορεί να είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης;
Πόνος
Ερυθρότητα
Αίσθηση θερμότητας γύρω από το τραύμα
Οίδημα
Πύον
Κνησμός
Διόγκωση και ευαισθησία των αδένων του λαιμού, της μασχάλης και της βουβωνικής χώρας
Πυρετός
Περίεργη αίσθηση του τραύματος (εικόνα, χρώμα, υποψία αργής επούλωσης κλπ.)
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι μπορεί να χρειαστεί αντιτετανικός ορός μετά από κάποιο τραύμα ο οποίος πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο 48ωρο.
Όλα τα τραύματα μπορούν να μολυνθούν από τέτανο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όταν τα τραύματα είναι ακάθαρτα από χώμα, περιοχές όπου βόσκουν ζώα, σκουριές.
Περιποίηση και καθαρισμός του τραύματος
Τα μικρά τραύματα πλένονται με οξυζενέ ή με νερό πού έχει βράσει.
Όταν αφαιρεθούν όλες οι ακαθαρσίες, γίνεται επάλειψη με ιώδιο ή betadine καί το τραύμα σκεπάζεται με αποστειρωμένη γάζα πού συγκρατείται στη θέση της με επίδεσμο.
Αν το τραύμα είναι πολύ καθαρό, τότε δεν χρειάζεται καθαρισμό, αλλά μόνο επάλειψη με ιώδιο ή Betadine.
Αν το τραύμα είναι βαθύ, ακόμη κι άν φαίνεται καθαρό, πρέπει να εξεταστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα από γιατρό.
Ποτέ δεν αμελούμε ένα τραύμα το οποίο τελικώς έχει μολυνθεί έστω και ελάχιστα. Διακόπτουμε τυχόν δραστηριότητες και απευθυνόμαστε στο πλησιέστερο οργανωμένο ιατρείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου